Hrvatski ambasador u posjeti Cazinu: Nastavljamo saradnju na zajedničkim projektima

Hrvatski ambasador u posjeti Cazinu: Nastavljamo saradnju na zajedničkim projektima

20
SHARE

Posjeta Gradu Cazinu, nedugo nakon boravka u povodu obilježavanja Dana Evrope i Dana Grada Cazina, nastavak je razgovora i saradnje koju su uspostavili gradonačelnik Ogrešević i ambasador Del Vechio. Tako se i danas razgovaralo o nizu aktuelnih tema.

– Mi kao lokalna zajednica smo vrlo zainteresirani za intenziviranje saradnje s naseljima u graničnom području Republike Hrvatske s kojima ovaj kraj oduvijek baštini dobrosusjedske odnose i zahvalni smo ambasadoru Del Vechiu na podršci koju nam pruža u tom pogledu. Dogovorili smo se da pokrenemo inicijativu za adekvatno obilježavanje ovog mosta na kojem se desio historijski susret naših generala, ali i oko niza drugih značajnih tema, rekao je gradonačelnik Ogrešević.

Potencijali za saradnju između graničnih područja dviju država su, po zajedničkom mišljenju, veliki i treba ih svakako iskoristiti.

– Razgovarali smo danas o nekoliko nama vrlo bitnih stvari. Radi se o gospodarskoj suradnji jer Cazin otvara novu industrijsku zonu za koju smo mi vrlo zainteresirani i o kojoj ćemo na vrijeme upoznati naše gospodarstvenike. Također smo razmatrali i vrlo konkretne projekte prekogranične suradnje i dogovorili da će Grad Cazin sačiniti katalog tih projekata kako bismo ih kasnije usmjeravali, a to su vrlo interesantni projekti iz oblasti ekologije, turizma, malog i srednjeg poduzetništva, itd. Isto tako, razgovarali smo o ovom mostu i oko dijela ceste s hrvatske strane koji bi trebalo urediti na oko sedam kilometara kako bi se ovaj kraj što bolje povezao s Slunjem i ostatkom tog hrvatskog područja. Ta cesta bi, također, značila intenziviranje ukupne suradnje. A, onda mislim i da ovaj most ima posebno značenje i mi zajedno podržavamo ideju da to bude mjesto prijateljstva, mjesto pruženih ruku i mjesto gdje smo se zajedno odbranili od zajedničkog agresora. Mislim da to trebamo obilježiti radi povijesne istine i da to bude poticaj za ukupnu bolju saradnju između BiH i Republike Hrvatske, izjavio je ambasador Del Vechio.

Otvaranje Graničnog prijelaza Tržačka Raštela za međunarodni putnički saobraćaj prvi je preduvjet za ostvarenje svih zacrtanih ciljeva, a njihov značaj i potencijal trebao bi biti prevaga u njegovom konačnom otvaranju.