Obilježena 12. godišnjica smrti Faruka Omanovića-Fantoma, heroja Cazina i dobitnika Zlatnog ljiljana

Obilježena 12. godišnjica smrti Faruka Omanovića-Fantoma, heroja Cazina i dobitnika Zlatnog ljiljana

20
SHARE

Rahmetli Faruk Omanović je bivši ratni komandant čija priča zvuči kao scenarij nekog uzbudljivog filma, čovjek koji je prešao put od mirovnog aktiviste, preko ranjenika koji se iz Amerike vratio u Peti korpus i to preko teritorije AP ZP i zaradio Zlatni ljiljan, da bi na kraju bio predsjednik općinske organizacije SDP-a Cazin.

Rođen je 10. maja 1954. godine u Cazinu. Kao pripadnik rezervnog sastava policije, odmah se uključuje u organizovanje i pripremu otpora. Formiranjem prve cazinske, a kasnije i 503. slavne brdske brigade, prelazi u njen sastav na dužnost komandira izviđačko-diverzantskog voda.

Dana 16. novembra 1992. godine u rejonu Drenova Tijesna teško je ranjen, zbog čega odlazi na liječenje u Vašington u SAD.

Godine 1993, iako nije bio do kraja izliječen, vraća se u brigadu na mjesto komadanta bataljona gdje ostaje do kraja rata. Umro je iznenada 19. oktobra 2005. godine.

Za iskazanu ličnu hrabrost i požrtvovanje naredbom Generalštaba Armije R BiH 1994. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje – značka Zlatni ljiljan. Ukopan je na porodičnom mezarju u Cazinu.