ODLIČNA VIJEST ZA KRAJINU: Vlada FBIH na današnjoj sjednici donijela odluku o...

ODLIČNA VIJEST ZA KRAJINU: Vlada FBIH na današnjoj sjednici donijela odluku o izdvajanju 2,3 miliona KM za elektrifikaciju Unske pruge

14
SHARE

Gotovo pa svakodnevno kritikujemo naše krajiške političare koje smo poslali u Sarajevo da nam obezbijede određena sredstva za Unsko – sanski kanton, a koji već godinama borave u Sarajevu većinom za svoj lični interes, a još ništa nisu pridonijeli našem kantonu.

Iskreno, u većini slučajeva smo i upravu, međutim, da ima svijetlih primjera, dokaz su KFW projekat u kojem je dosada prebačeno preko 8 miliona KM, dokaz je i aerodrom u Bihaću kojem su prebačena 2 miliona KM, a uskoro ćemo dobiti još 3,7 miliona KM.  Odluka o izdvajanju 2,3 miliona KM za elektrifikaciju dugo očekivane Unske pruge na relaciji Bihać – Blatna je još jedna jako dobra vijest koju željno isčekujemo.

Kad pobrojimo samo neke od projekata, ipak možemo zaključiti da je ova Vlada FBIH dala više Krajini nego bilo koja dosada što je svakako pohvalno.

Okončanjem ovog projekta bili bi stvoreni uslovi za uvođenje putničke linije Sarajevo – Bihać i to Talgo garniturom koja sada dolazi do Banje Luke. Vlasti u Republici Srpskoj su već učinili isti korak te će povezati put Banja Luka – Blatna, a Vlada FBIH će sa ova 2,3 miliona KM i 500 000 KM od Željeznica FBIH završiti ovaj veoma važan projekat za Krajinu.

Ovim potezom bi bili smanjeni troškovi prevoza u željezničkom saobraćaju jer bi se obavljao elektro vučom, odnosno bio bi korišten domaći energent koji je jeftiniji od nafte.

Prema studijama transporta, Unska pruga je nezamjenjiva za značajne količine roba i putnika do i od jadranskih luka Zadar, Šibenik i Split, pa treba usmjeravati napore za njeno obnavljanje. S današnje pozicije, Unska pruga je praktično nekada imala isti značaj kao što ga sada ima željeznički koridor Vc, Budimpešta – Bosanski Šamac – Sarajevo – Čapljina – Ploče koji je u 2016. dobio i obilježje Evropskog (TNT-T) koridora.

Talgo voz do kraja iduće godine na relaciji Sarajevo – Bihać

Ne možemo, a da ne spomenemo glavne aktere ove priče koje je portal bihacx.com s pravom godinama kritikovao zbog njihovog nerada u Parlamentu FBIH, a to su Esad Bašagić, Asim Kamber i Kasim Mulalić. Ovaj put, moramo priznati da je to bila njihova inicijativa da se ova sredstva dodjele Krajini, a ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBIH Šemsudin Dedić, je svojim ustrajalim radom na sjednicama Vlade FBIH i u dogovoru sa svojim kolegama ministrima i premijerom Fadilom Novalićem uspio zadužiti Federalno ministarstvo finansija da obezbijedi 2,3 miliona KM za jedan od najvažniijh projekata za Krajinu ikad.

Redakcija bihacx.com portala kontaktirala je ministara Šemsudina Dedića odmah po završetku sjednice Vlade FBIH:

Husein Rošić, Šemsudin Dedić i Eniz Džafić

Moram spomenuti da je ovaj projekat proizvod dobre saradnje Vlade Unsko-sanskog kantona, Željeznica FBIH i Vlade FBIH jer je isti dogovoren u aprilu ove godine kada smo ja i premijer USK Husein Rošić bili u posjeti kod direktora Željeznica FBIH Eniza Džafića gdje smo napravili kostur ovog projekta, a evo danas smo na sjednici Vlade FBIH već krenuli i sa realizacijom jednog od najvažnijih projekata za Krajinu”. – poručio je ministar Dedić.