Ovo je mjesto gdje se ljube okeani (VIDEO)

Ovo je mjesto gdje se ljube okeani (VIDEO)

12
SHARE

Ostrvo je dugačako oko 180, a na nekim mjestima je široko tek 1,6 kilometara. Upravo se na tim najužim mjestima najbolje može vidjeti spektakularan prizor: na jednoj strani svijetlo plava voda plitkog Karipskog mora, a na drugoj potpuna suprotnost – duboki tamnoplavi Atlantski okean.

Jedna od najboljih pozicija za posmatranje ovog jedinstvenog “susreta” je most Stakleni Prozor, jedna od rijetkih tačaka sa koje se iz neposredne blizine može vidjeti tamnoplava voda Atlantskog okeana sa jedne strane puta i mirna tirkizno-zelena voda Karipskog mora sa druge – odvojene kamenitim prirodnim mostom, širokim desetak metara.

Stakleni Prozor je izgrađen na prirodnom mostu koji povezuje dva dijela Eljutere, i ubrzo poslije izgradnje postao je i najposjećenija destinacija na ostrvu.

Prirodni kameni most koji povezuje sjevernu i južnu Eljuteru postoji vjekovima, ali su ga česti uragani koji su zahvatali ostrvo 40-ih godine prošlog vijeka gotovo uništili. Tada je odlučeno da se most ojača betonom, pa je na njemu konačno izgrađen i pravi most – Stakleni Prozor.

Zbog snage Atlantskog okeana sa jedne i Karipskog mora sa druge strane, ovaj most konstantno mora da se obnavlja.

Nakon uragana Flojd, koji je pogodio ostrvo 1999. godine, od mosta gotovo ništa nije ostalo. I pored toga što je popravljen u roku od nekoliko mjeseci, geografija ostrva se zauvijek promijenila.

Čak i poslije više od jedne decenije od ovog nemilog događaja, radnici svakodnevno popravljaju novonastale pukotine na mostu, da bi već sljedećeg dana pronašli nove.