Vlada Huseina Rošića već godinu dana obećava pokretanje DI SANICA, a od...

Vlada Huseina Rošića već godinu dana obećava pokretanje DI SANICA, a od investitora iz Katara ni traga ni glasa

24
SHARE

Iako je plan bio da kroz Program revitalizacije Unsko sanske šume vrate proizvodnju u Sanicu i radnike koji su u ovom preduzeću radili, ispostavilo se da je to ipak veliki zalogaj za njih.

Revitalizacija je zahtjevala značajna ulaganja što u konačnici i ne bi bio problem za ŠPD da svoju dobiti nisu u obavezi usmjeriti  uglavnom u infrastrukturne projekte  po lokalni zajednicama.

Stoga je odlučeno da se  Sanica prepusti drugim investitorima, a kao najbolja ponuda proglašena je ona od katarske grupacije „HAMDO“.

HAMDO GRUPACIJA  je, navodno, za Sanicu spremna izdvojiti 2.6 miliona maraka.

Da li će se odmah po potpisivanju kupoprodajnog ugovora  krenuti u proces proizvodnje, isuviše je rano govoriti, ističe direktor Haris Mešić. Prošlo je  dosta godina kako su pogoni utihnuli pa  budući vlasnik treba tek procjeniti ispavnost i starost opreme.

Preduzeće Sanica   važilo je  nekad kao uspješni drvni kombinat   koji je zapošljavao  veliki broj Ključana, ali i ostalo stanovništvo Saničke doline.

Dobro poslovanje je nastavilo i  u poslijeratnom periodu, da bi   tadašnji   vlasnik  ipak  odustao  od daljeg  ulaganja što je zaustavilo  proizvodnju i preduzeće  odvelo u stečaj.

Zbog izrazite nezaposlenosti koja je  ovdje prisutna, a što je rezultiralo značajnim odlaskom Ključana van granica BiH, oni koji su ostali nadaju se da će budući  vlasnik   što prije pokrenuti  proizvodnju i  dati šansu radno sposobnom stanovništvu.